Skip to content

Τάσεις ιχνηλασιμότητας για την εφοδιαστική αλυσίδα λαχανικών και φρούτων

Η ισορροπημένη διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι οι ξεχωριστές τάσεις της πραγματικότητάς μας. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής ευημερίας των ανθρώπων, επομένως η ζήτηση για πλήρη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού λαχανικών και φρούτων έχει αυξηθεί δραματικά.

Πρώτα και κύρια, η ιχνηλασιμότητα για φρέσκα φρούτα και λαχανικά σημαίνει ασφάλεια και βιωσιμότητα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να παρακολουθούν αγρότες και αγροκτήματα, μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής, συνθήκες αποθήκης και επεξεργασία προϊόντων, ποιότητα συσκευασίας και υλικοτεχνική υποστήριξη και πολλά άλλα.

Επιπλέον, με πλήρως ανιχνεύσιμες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, έχετε πρόσβαση στη διανομή φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε να ελέγξετε όλα τα φρέσκα προϊόντα που καταναλώνετε χρησιμοποιώντας έναν απλό κωδικό QR στη συσκευασία του προϊόντος.

Εφοδιαστική αλυσίδα φρούτων και λαχανικών και βελτιωμένη ασφάλεια τροφίμων

Η αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με την αποθήκευση, τη συσκευασία, τη μεταφορά, την αλλοίωση και άλλα προϊόντα. Επιπλέον, περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από μόλυνση των τροφίμων και τα περιστατικά με την ασφάλεια των τροφίμων κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν αμφιβολίες στους πελάτες και επηρεάζουν την εμπιστοσύνη τους στην ποιότητα των φρέσκων τροφίμων που προτείνονται να αγοράσουν.

Επιπλέον, η τελευταία μελέτη που διεξήχθη από το EIT Food TrustTracker έδειξε τους πέντε κορυφαίους παράγοντες που αξιολογούν οι καταναλωτές όταν επιλέγουν φρέσκα προϊόντα. Έτσι, για να ικανοποιηθεί η ζήτηση των αγοραστών, το προϊόν πρέπει να έχει καλή γεύση και να είναι υγιεινό, ασφαλές, βιώσιμο και απολύτως αυθεντικό. Τα στατιστικά της έρευνας προσδιορίζουν ότι η εμπιστοσύνη των πελατών στα τρόφιμα που επιλέγουν έχει αυξηθεί στο 8% από το 2018.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για ιδιαίτερη προσοχή στις παραμέτρους επισιτιστικής ασφάλειας και ασφάλειας είναι η πανδημία COVID-19, καθιστώντας την ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού λαχανικών και φρούτων απαραίτητη για την πρόσβαση των καταναλωτών στις πλήρεις πληροφορίες του προϊόντος.

COVID-19 και εφοδιαστική αλυσίδα φρούτων και λαχανικών

Πράγματι, ο COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά ολόκληρο τον κόσμο και η αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πανδημία στο αποκορύφωμά της ανάγκασε πολλές χώρες να συγκεντρώσουν και να αποθηκεύσουν διάφορα λαχανικά και ορισμένα προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως τα κρεμμύδια και οι πατάτες, έφτασαν σε πλήρη αποθέματα.

Επιπλέον, τα προβλήματα εφοδιασμού τροφίμων επέφεραν προσωρινές αλλαγές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού λαχανικών και φρούτων. Έτσι, οι καταναλωτές που αντιμετώπιζαν έλλειψη φρέσκων προϊόντων αποφάσισαν να αντισταθμίσουν μια τέτοια έλλειψη συμπληρώνοντας τα αποθέματα τροφίμων με κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτή η τάση εξαφανίστηκε ομαλά καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού λαχανικών και φρούτων κέρδισε βελτιώσεις με τη βοήθεια της ιχνηλασιμότητας της τροφικής αλυσίδας.

AI και ιχνηλασιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα λαχανικών και φρούτων

Οι ασθένειες του εντέρου που προκαλούνται από το Escherichia coli, οι προηγμένοι κανόνες και κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων, η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και αρκετοί άλλοι παράγοντες προκάλεσαν την ανάγκη για πλήρη μεταμόρφωση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας λαχανικών και φρέσκων φρούτων.

Η καινοτομία είναι ο προάγγελος της προόδου, επομένως η ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας φρούτων και λαχανικών με τεχνολογίες ιχνηλασιμότητας και τεχνητής νοημοσύνης είναι το κλειδί για τη διαφάνεια του κλάδου και την ευαισθητοποίηση, την υγεία και την ευημερία των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, η ιχνηλασιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων επιτρέπει στους αγοραστές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τις συνθήκες κατασκευής και αποθήκευσης προϊόντων, τις διαθέσιμες κάλτσες ευπαθών αγαθών, τη συσκευασία και τα απαραίτητα για την παράδοση τροφίμων και πολλά άλλα. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρειών παραγωγής τροφίμων ή των αγροκτημάτων.

Βαθιά διαχείριση αποθεμάτων ευπαθών προϊόντων

Συνήθως, η διαχείριση αποθέματος βάσει αποτελεσμάτων απαιτεί ακριβή χειρωνακτική εργασία με διάφορα υπολογιστικά φύλλα, η οποία προκαλεί πολλά ανθρώπινα λάθη και αστοχίες στην αλυσίδα εφοδιασμού λαχανικών και φρούτων. Η ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων φρούτων και λαχανικών επιτρέπει την αυτοματοποίηση όλων των χειροκίνητων διαδικασιών παρέχοντας καλύτερες πληροφορίες για τα δεδομένα.

Επιπλέον, η αυτοματοποίηση στον κλάδο λιανικής βοηθά επίσης εξειδικευμένους οργανισμούς να ελέγχουν την απόδοση της αγοράς φρούτων και λαχανικών και να ελέγχουν ουσιαστικά τη συμμόρφωση με τις πληροφορίες προϊόντων που δηλώνονται στους αγοραστές.

Επιπλέον, η ολοκληρωμένη διαχείριση αποθεμάτων που επιτυγχάνεται μέσω της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων βοηθά στην παρακολούθηση των εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων ακόμη και σε επίπεδο κυβέρνησης, διευκολύνει τη διαχείριση φρέσκων προϊόντων και προσαρμόζεται στη ζήτηση των καταναλωτών.

Πλήρης συμμόρφωση με τους παγκόσμιους κανονισμούς

Μια ποικιλία προτύπων ποιότητας και κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών προκάλεσε πλήρη ψηφιοποίηση και συγχρονισμό της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών.

Υπάρχει μια σειρά από πρακτικές πιστοποίησης για την ιχνηλασιμότητα των ευπαθών προϊόντων και η τήρηση αυτών των προτύπων είναι ζωτικής σημασίας για κάθε εταιρεία που χειρίζεται φρούτα και λαχανικά και άλλα φρέσκα προϊόντα. Το ISO, το GlobalGAP, το BRC, το HACCP και άλλες εξειδικευμένες πρακτικές πιστοποίησης για την ιχνηλασιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας φρούτων και λαχανικών επιτρέπουν στις εταιρείες και τις φάρμες που παρέχουν φρέσκα προϊόντα να κάνουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πολύ πιο διαφανή σε κάθε στάδιο.

Ως εκ τούτου, με το κατάλληλο λογισμικό ιχνηλασιμότητας τροφίμων, πληροφορίες τοποθεσίας εκτροφής, ημερομηνία συγκομιδής και συσκευασίας, λεπτομέρειες επεξεργασίας και μεταφοράς, δεδομένα αποθήκης, logistics και λιανικής γίνονται διαθέσιμα για κάθε καταναλωτή.